Sütőtök krémleves

Hokkaido tökből

Itt az ősz, jön a halloween meg lassan a tél, szóval itt egy finom és egyszerű sütőtök krémleves recept, Hokkaido tökből (ez egy japán tök).

A hagymát felaprítom és a vajon üvegesre dinsztelem, mehet rá 1,5 - 2 liter alaplé (vagy lehet csalni leveskockával) és beleteszem a felkockázott sőtőtököt és a fokhagymát. 

Sózzuk, borsozzuk, majd 15 percig kis lángon főzzük. Ha megpuhult a tök, botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta és kész is.

Bármilyen leves betéttel tökéletes. Tetjére lehet mindenféle magot szórni, mehet rá pár csepp tökmagolaj vagy ha maradt egy kis tejszín díszítésnek. 


Hozzávalók:


- 1,5 kg megtisztított sütőtök
- kevés vaj 
- 1 fej vöröshagyma
- fokhagyma
- 2 dl tejszín 
- só
- őrölt fekete bors
- piritott kenyér kocka vagy levesgyöngy, igazából bármi