Sütőtök krémleves
Hokkaido tökből
Itt az ősz, jön a halloween meg lassan a tél, szóval itt egy finom és egyszerű sütőtök krémleves recept, Hokkaido tökből (ez egy japán tök).
A hagymát felaprítom és a vajon üvegesre dinsztelem, mehet rá 1,5 - 2 liter alaplé (vagy lehet csalni leveskockával) és beleteszem a felkockázott sőtőtököt és a fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk, majd 15 percig kis lángon főzzük. Ha megpuhult a tök, botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta és kész is.
Bármilyen leves betéttel tökéletes. Tetjére lehet mindenféle magot szórni, mehet rá pár csepp tökmagolaj vagy ha maradt egy kis tejszín díszítésnek.
Hozzávalók:
- 1,5 kg megtisztított sütőtök
- kevés vaj
- 1 fej vöröshagyma
- fokhagyma
- 2 dl tejszín
- só
- őrölt fekete bors
- piritott kenyér kocka vagy levesgyöngy, igazából bármi