Egy éhes srác gasztrokalandjai

Fald fel Berlint!

Lángos egyszerűen

Első saját készítésű lángosom

A lángos elkészítése nem bonyolult, de néhány alapszabályt be kell tartani. A lángos tésztája lisztből, vízből, élesztőből és sóból áll, de néha tojást, tejfölt vagy burgonyát is adnak hozzá. A tésztát megdagasztják, majd kis gombócokat formálnak belőle, amiket kinyújtanak. A kinyújtott tésztát forró olajban kisütik mindkét oldalán, amíg aranybarna nem lesz. A kisült lángost fokhagymás olajjal, tejföllel és sajttal megkenik, de más feltétekkel is fogyasztható, például ketchuppal, sonkával, kolbásszal vagy lekvárral, nuttelával stb...

Hozzávalók:

- 70ml tej
- 5g élesztő
- 1ek cukor

- 500g liszt
- 2tk só
- 285ml víz

- olaj a sütéshez
- tejföl és sajt feltétnek

Elkészítés:

Először a langyos tejehez adjuk az élesztőt és a cukrot. Félretesszük és addig elkeverjük a lisztet a sóval és a vízzel, majd ehhez jön az élesztős tej is. Ha összeállt a tészta, 1 órát pihentetjük. Ezután a fent leírtak szerint forró olajban kisütjük a tetszőeges nagyságúra formázott lángosokat. 

A lángos egy igazi magyar specialitás, ami jól illik a hideg sörhöz vagy a fröccshöz, plusz egy laktató és finom étel, ami bármikor elkészíthető.

Jó étvágyat kívánok! 


Mini pizzás csigák

Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 7 g por élesztő
- 1 tk só
- 0,5 dl olívaolaj

A töltelékhez: 300 g sűrített paradicsom vagy valamilyen paradicsom szósz, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk szárított oregánó, 2 csipet só, 200 g reszelt sajt

Elkészítés:
A vizet elkeverem az élesztővel, majd hozzá adom a liszthez és a sóhoz. Amikor összeállt hozzá adom az olajat és sima felületű tésztává gyúrom. Letakarva 1 órát pihentetem. 

A töltelékhez elkeverm az alapanyagokat, a tésztát 4 egyenlő részre osztom, a gombócokat téglalap alakúra nyújtom és megkenem a töltelékkel, megszórjuk sajttal, majd fel kell tekerni. Ujjnyi vastag szeleteket vágok belőle, amiket sütőpapiros tepsire helyezek. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. 

(Kipróbáltam Air fryerben is ott 15 perc már sok volt nekik)

Domke Nino Fleischerei

Egy berlini hentes

Nagyon nagyon rég ki akartam próbálni egy ilyen Fleischereit (hentes), mert még soha nem láttam üresen és egész sok van belőlük Berlinben. Véreshurka, Schnitzel, gulyás, Bratwurst, csülök, chili con carne, fasírt  pár dolog az étlapról. Az adagok hatalmasak, sok krumpli és lila vagy savanyúkáposzta van hozzá, plusz egy finom gravy szósz. Olcsó, laktató és meglepően jó, tök rosszra számítottam, de pozitív csalódás teljesen, kár hogy eddig nem ettem itt. Elvitelre is lehet kérni, ott is lehet enni, plusz rendelni is lehet tőlük. Normál hentesként is üzemel, szóval tele a pult minden finomsággal. Húsevőknek kifejezetten ajánlott!

Cím: Warschauer Str. 64, 10243 Berlin, Németország
Árak: 6-9€

Hari Moksh - Vegetáriánus étterem

A főételek engem az inidiai konyhára emlékeztettek, nevükben is. Hús nincs, csak zöldséges, tofus, sajtos variációk. Vannak vega meg vegán ételek az étlapon, de el mondják ott helyben mi micsoda.

Mi kétszemélyes "tálat" rendeltünk, még egy ember biztos jól lakott volna, mert az adagok nagyok és laktatóak. Vannak levesek, cukkinis, mangós, mandulás, csípős stb. nem is hallottam még ilyenekről, majd egyszer kipróbálom azokat is.
 
Kiszolgálás nagyon kedves és gyors, nem kell órákat várni. Mindig sokan szoktak ott enni, szóval mások szerint is jó hely. Online rendelni és elvitelre is lehet kérni. Ajánlott kipróbálni!

Cím: Köpenicker Str. 159, 10997 Berlin
Àrak: 10-20€

 img_20201130_153432.jpg
(Elviteles változat)

W Pizza

Nápolyi stílusú pizza, ezt a helyet is már régóta ki akartam próbálni és simán benne van nálam a top 5 pizzás étteremben Berlinben. Gyors kiszolgálás, olcsó sör, finom pizza, más nem kell.

Cím: Fuldastraße 31, 12045 Berlin, Németország
Árak: 15€

süti beállítások módosítása