Almás pite
Édesanyám instrukciói alapján + egy kicsit változtatva
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- kb 10-15 dkg cukor
- csipet só
- sütőpor
- tejföl (egy doboz)
- 2 kg alma (ennyi minimum ajánlott!)
"A hozzávalókat összegyúrjuk és meleg helyen letakarva állni hagyjuk. A 2 kg almát meghámozzuk és lereszeljük. A tészta felét kinyújtjuk és a tepsibe rakjuk. Én szoktam alá egy kis darált diót vagy kekszet szórni, hogy ne ázzon át a tészta, de nem szükséges. Az almát jól kinyomjuk, és ráteritjük a tésztára és meghintjük 4-5 kanál cukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Kinyújtuk a másik lapot és rárakjuk az almára. Megböködjük villával és előmelegített sütőben 180 fokon szépen megsütjük..."
UPDATE: Na, mi annyit módositottam hogy a tésztában volt vanilás cukor, a reszelt almában ami csak kb 1 kg lehetett - nem volt több almánk - , meg volt egy kis reszelt citrom héja meg egy kis leve és az egész össze lett keverve a cukorral, a fahéjjal és úgy ment a tésztára, ami nem darált dióval, hanem zsemlemorzsával lett megszórva. A pite teteje, tojással kicsit meg lett kenve. Első próbálkozás ellenére tök jól sikerült, szóval biztos lesz még a jövőben!
De annyiféle recept van, simán mindenki saját kedvére variálhat. Jó étvágyat!