Meggyes pite

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 3 db tojás
- fél üveg lekvár 
- 35 dkg meggy vagy meggybefőtt
- 2 ek porcukor
- csipet só
- 3-4 kanál búzadara
- 1-2 kanál kristálycukor
- őrölt fahéj

Elkészítés: 

Édesanyám receptje és instrukciói alapján:

"30 deka liszt, 18 deka vaj, 2 evőkanál porcukor, egy csipet só, 2 db tojás - ezeket nagyon gyorsan összegyúrom, ha nem áll össze egy-két kanál hidegvizet lehet hozzá adni. Fél órára hűtőbe teszem, ott pihen.

Előkészítém a lekvárt, kb fél üveg legyen, jó sűrű, kb. 35 deka meggy elkeverve 3-4 evőkanál keményítővel vagy búzadarával, pár kanál kristálycukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal.

A tésztát 2/3 1/3 arányban szétszedni, ki nyújtani formára, az oldalára is jusson, majd 3-4 kanál keményítővel vagy búzadarával meghinteni, rá a dzsem vagy lekvár, arra a gyümölcs, végül az 1/3 lapot kinyújtani csíkokra vágni és szépen berácsozni a tetejét. Egy kis tojást felverni és szépen a rácsokat és a szélét is jól bekenni. Ettől lesz gusztusos szép színe.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 perc alatt megsütni. Eperrel isteni, de szilvával, kajszival, szederrel is nagyon finom."

A receptet követve egy szuper meggyes pitét sikerült elkészíteni elsőre, szóval kezdő pite készítők is bátran próbálkozhatnak!