Shakshuka - a Közel Kelet lecsója

Jöjjön most a nyár örök slágere a lecsó egy kicsit másképp, mint ahogy megszokhattuk. A Shakshuka egy izraeli tojásos lecsó, amit könnyű elkészíteni és gyorsan megvan, így reggelire, ebédre vagy vacsorára is tökéletes választás lehet. A vegán verzióban tojás helyett, több zöldség vagy tofu van, de most maradjunk az alap receptnél.

Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kaliforniai paprika (vagy több)
- pirospaprika, római kömény, szerecsendió
- 50 dkg TV paprika (ha van, ha nincs jó kb. bármilyen másik fajta)
- 2 paradicsom konzerv
- 2 paradicsom
- só, bors, Cayenne bors
- kis cukor
- 4 tojás
- petrezselyem

Elkészítés (30 perc):

A felaprított hagymát egy nagy serpenyőben, oliva olajon üvegesre dinszteljük a fokhagymákkal együtt. A karikázott vagy csíkozott paprikák és a fűszerezés (só, szerecsendió, római kömény) a következő lépés, majd ezeket is puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a paradicsom konzerveket és paradicsomokat, mehet bele Cayenne bors, sima bors ezután kb. 10 percig főzzük, hogy egy kissé besűrűsödjön, plusz egy kis cukrot is hozzáadhatunk.

Ezután beleütjük a tojásokat és lefedve még 10 percig főzzük. Finomra vágott petrezselymet szórunk a tetejére és kész is. Friss kenyérrel, zsemlével, bagettel vagy pitával lehet tunkolni a serpenyőből, nagyon jó!

2019-05-20-23-11-21_1.jpg

Shakshukát először itt Berlinben a Zula Hummus Café-ban ettünk, de ez majd egy következő posztban lesz valamikor, mert ott is finom ételek voltak ám.