Egy éhes srác gasztrokalandjai

Fald fel Berlint!

Nutellás banános puffancs

Ez is egy tipikus karantén desszert, mert alap hozzávalókból gyorsan elkészíthető. 

Hozzávalók:

- 12 szelet toast kenyér
- 2 db tojás
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál fahéj
- fél deci tej
- 1 banán
- 6 teáskanál nutella

Elkészítés:
A kenyérszeleteket egy pohárral kiszagattjuk pl. a minden háztartásban megtalálható ikeás pohár tökéletes erre a feladatra.

Egy tálban elkeverjük a tojást, a tejet, 1 kanál cukrot, 1 teáskanál fahéjat. Majd a kenyérszeleteket belemártogatjuk. Kivajazzuk a muffinformát és 6 darab kenyér szeletet óvatosan belerakunk. Ez lesz az alja.

A banánt felkarikázzuk és mehet a kenyerek közepébe egy kanál nutellával együtt. Majd a másik 6 darab kenyérrel lezárjuk a puffancsokat.

A maradék cukrot és a fahéjat összekeverjük és megszórjuk a puffancsok tetejét.

Ezután 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Amikor kész, 5 percet pihentetjük és óvatosan kiszedjük őket és lehet is enni.  

Megjegyzések:
- én nagy XL toast kenyeret használtam abba lehet dupla annyi töltelék is
- a hozzávalókat is lehet duplázni mert 6 darabb puffancs hamar elfogy ;)
- meglepően jó cucc, érdemes kipróbálni

Tárkonyos tejszínes gombaleves

Nem is nagyon volt a blogon leves recept, szóval most itt van egy finom gombaleves, amit szerintem bárki el tud készíteni.

Hozzávalók:

- 50 dkg gomba
- 1 közepes szál sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 4 dkg vaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 1 liter húsleves (lehet kockából)
- 2dl főzőtejszín
- kakukkfű (lehet őrölt vagy szárított)
- tárkonylevél (őrölt is jó)
- őrölt bors
- 1 evőkanál citromlé
- kis cukor
- 1 csokor petrezselyem
- só

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom, felaprítom. A felhevített vajon a hagymát üvegesre párolom, mehetnek rá a zöldségek, azután rádobom a gombát, jöhet a só, bors és amikor egy kicsit összeesett, felengedem a húslevessel majd tárkonnyal és kakukkfűvel ízesítem.

Amikor újra felforr belekeverem a tejszínt és a citromlevet, adok hozzá egy csipet cukrot, utána kb. 10 percig még hagyjuk főni.*
A végén rádobom a friss petrezselymet, de azzal már nem kell főzni, majd hamarosan már lehet is tálalni.

(Aki akar adhat hozzá tésztát vagy igazából bármit pl: zöldborsót, kukoricát, még laktatóbb lesz tőle a leves)

Fahéjas és kakaós csiga muffinformában

"Kb. 2 óra elkésziteni, szóval ne éhesen állj neki, 10perc amig az élesztő felfut, aztán a tésztát kell keleszteni 40 percig, majd a csigákat kell sütés előtt 15-20 percig pihentetni, végül 10-15 perc sütés következik és kész is." - mondtam 4 évvel ezelőtt, de ma is igy van. :)

A tésztához
2,5 dl 3,5%-os tej
1,5 evőkanál kristálycukor
50 g élesztő
500 g búzaliszt (kb.)
100 g vaj (olvasztott)
0.5 teáskanál só
1 db tojás 

A töltelékhez (szerintem több kakaó kell mint cukor, de igazából ezt mindenki saját ízlése szerint kikisérletezheti)

6 evőkanál kristálycukor (lehet több is)
10 evőkanál kakaópor (holland) vagy a fahéjas verziónál 4-5 evőkanál fahéj
100 g vaj (olvasztott)

A csiga tetejére
1 db tojás

Tippek:

- A már megkent kakaós vagy fahéjas tésztát minnél szorosabban kell feltekerni hogy ne essen szét vágás közben

- A fém muffinformát érdemes kivajazni sütés előtt

- A tésztát értelemszerűen elfelezzük, ha két fajtát szeretnénk készíteni

- Muffinforma nélkül is elkészíthető

Videók a kakaós csiga készítéshez

 

Zacskós leves tesztelgetés

"Karantén kaják"

Gyorsan leszögezném egyik se helyettesít egy főétkezést és mindenkinek ajánlom hogy inkább főzzőn otthon, mert sokkal finomabb lesz mint ezek és ahogy én láttam zöldségből meg húsból nem volt hiány, legalábbis Berlinben biztos nem. A wc papír, liszt, élesztő már más kérdés...

Instant levesek

Kell hozzá egy pohár, 2-3dl forró víz, egy kanál és már kész is. Plusz folyadék bevitelre jó lehet, de egyiket se ajánlom. A Knorr különösen nem ízlett és az volt a legdrágább is. A Carat egyetlen pozitívuma az ára. A Heisse Tasse "levesek" egész jók.

5 perces levesek

Itt a Maggie gulyása lett a nyerő, biztos tele van ízfokozókkal, de meglepően finom volt. A Knorr gulyás levese bár tészta volt benne, de egy az egybe menzás rizses hús íze volt, szegény németek... A többiről meg említést se teszek. Plusz pont hogy ezekhez még pohár sem kell. 

Kínai zacskós levesek

Kínai levesből rengeteg fajta van, egészségtelen mind, de 5 perc alatt kész, szóval lehet minden mást csinálni főzés helyett. Ezek közül nálam a kimchis (kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka, erjesztve) nyert, hasonlított a savanyú káposzta levesre. A csípős leves meg jó megfázásra, ez ember orra és könnye egyszerre folyik tőle.

És egy ehető konzerv

Ez egy cukkinis paradicsomos tészta és ehető teljesen, nem is néz ki rosszul. Egy kicsit fel lehet turbózni, fűszerekkel, egy kis sajttal, lehet valaki észre se veszi hogy konzerv kaját eszik. 

Összegzés

Meg lehet enni mindegyiket, viszont kicsit több mint egy hónap alatt egyik porleves se fogyott el, kínai levesből, konzervből is bőven maradt, ez mindent elárul róluk. Inkább FŐZZ OTTHON bármi mást...

London - Indiai étterem

Taste of Nawab

Nagyon jó kis elegáns indiai étterem, annyi különbséget tudok mondani a berlini indiai éttermekhez képest, hogy itt a csípős tényleg csípős és minden sokkal fűszeresebb. Az ételek összetétele olyan, mint az Avtaar vagy az Amar-ban, amikről már írtam korábban, így nem megyek bele a részletekbe. Èrdemes kipróbálni akár ezt, akár egy másikat Londobnban, az biztos!

Cím: 97 Colney Hatch Ln, London N10 1LR, Egyesült Királyság

Àrak: 15£