Rakott gnocchi

Könnyen elkészíthető olaszos kaja a hétvégére

img_20190127_003326.jpg

 

Hozzávalók (4-6 főre)

A raguhoz:

- 500 g darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 300 ml vörösbor
- 500 ml paszírozott paradicsom
- 300 ml víz
- 100 ml tej
- só, bors
- reszelt szerecsendió

A besamelhez:

- 60 g vaj
- 60 g liszt
- 700 ml 
- só, bors
- szerecsendió

Az összeállításhoz:

- 1000 g bolti gnocchi
- 150 g mozzarella
- parmezán
- olívaolaj

Előszór elkészítjük a ragut, fogunk egy lábast felforrósitjuk, majd beleüntjük az olajat, az apróra vágott hagymát, a reszelt sárgarépát és a reszelt zellert, ezeket jól lepiritjuk. Erre jön a darált hús ezt is lepiritjuk majd felöntjük a vörösborral. 5 perc forralás után mehet hozzá a paszírozott paradicsom, a víz meg a tej. Fűszerezzük, hozzáadjuk a fokhagymát és kis lángon 45 percig, néha átkeverve főzzük.

Ez után jöhet a besamel mártás, amihez felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, 2 percig kevergetjük, hogy ne barnuljon meg, majd felöntjük a tejjel. Ízesitjük, sóval, borssal, szerecsendióval, majd egy habverővel addig kervergetjük amíg szépen besűrűsödik és innét még kb. 4 percig rotyogtattjuk.

A gnocchikat megfőzzük, ezután egy tálat kikenünk olivaolajjal, bele öntjük a besamel felét, erre jönnek a gnocchik, majd a ragu fele, megszórjuk parmezánnal és rátépkedjük a mozzarella felét is, ezután megint besamel, gnocchi, ragu, sajt lesz a sorrend. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk. 

(Az étel egyébként Fördős Zé - Olasz kaják című könyvének útmutatása alapján készült el)