Házi bagel
A bolti bagel nem ízlik, a kávézós-éttermes "drága", így hát csináljunk otthon bagelt. Ez az egyik recepet, amit már többször kipróbáltam és ajánlom mindenkinek.
Mi a bagel? Röviden egy zsömle szerű péksütemény, ami egyesek szerint Amerikából, mások szerint Lengyelországból származik. Tény és való hogy Amerikában, meg Angliában nagyon rá vannak pörögve, Lengyelországban bár voltam többször, nekem nem tűnt fel, de mindenki döntse el maga.
Hozzávalók:
350 ml meleg víz
2 tk élesztő
3 tk cukor
375 g liszt
1 tk só
2 ek méz
kevés olaj
tojás
magok
Elkészítés:
A vízben elkeverem az élesztőt és a cukrot, majd hozzá adom a lisztet és a sót. Összedolgozom, majd egy lisztes felületen kb. 7 percet gyúrogatom. Egy olajozott tálba teszem és 1 órát pihentetem.
Amikor letelt az 1 óra, kinyomkodom belőle a levegőt, kiveszem, kör alakúra formázom és 6 szeletre osztom. Kis labdákat csinálok a szeletekből és kilyukasztom a közepüket, simán lisztes újjal.
Közben persze már forr 2 liter víz, 2 ek mézzel és ebbe rakom a tésztát fél percre oldalanként.
Kivesszük, lecsepegtetjük majd megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk szezámmaggal, mákkal vagy amivel akarjuk.
Ezután előmelegített sütőben, 210 fokon 20 perc alatt megsütjük őket. Krémsajttal, lazaccal, avocadóval, baconnel, igazából bármivel lehet enni, finom mindenhogyan.