Sajtos pogácsa

Igazából rengeteg pogácsa receptet lehet találni az interneten, de ez életem első egyedül elkészített pogácsája, így gondoltam megosztom.  

Hozzávalók:

- 60 dkg finomliszt
- csapott ek. só
- 25 dkg vaj
- 25 dkg reszelt sajt (lehet kevesebb is)
- fél dl tej
- 1 tk. cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 1 tojás

Tetejére:

- 1 tojás
- 5-10 dkg reszelt sajt

Langyos tejbe teszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és adunk neki egy kis időt. Addig egy tálban elkeverem a lisztet a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a reszelt sajtot ezt is jól elkeverem, majd a közepébe mélyedést készítek. Ide jön a tojás, a tejföl és a felfuttatott élesztő.

Ezután jó alaposan össze kell gyúrni a tésztát, közepesen keménynek kell lennie. Lisztezett tálra rakom, fóliával letakarom és 2 órára, de ha van ideje az embernek, egész éjszakára a hűtőbe lehet tenni. (de ez a rész nem kötelező, annak aki nem tud várni, pihentetés után is el lehet készíteni)

Sütés előtt kiveszem, ujjnyi vastagra nyújtom, majd kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire teszem őket. A tetejüket felvert tojással lekenem, majd mehet rá a sajt. Hagyom a tepsin kelni őket.
220-230 fokos sütőben kb. 16-18 perc alatt sülnek meg.

Jön a medvehagyma szezon, szóval azzal is fel lehet túrbózni ezt a pogácsát is!

Itt található a medvehagymás változat.